La Cova de les Bruixes

La Cova de les Bruixes
Reflexions Avions Natura Viatges Ciclisme i Esports Territori i Política

Quants voltors lleonats hi ha a Mallorca?

joem | 13 Novembre, 2010 19:00

L’any 2008, concretament el 2 de novembre, uns 50 voltors lleonats (gyps fulvus) varen aparèixer sobtadament a Menorca, tirant-se a dormir a una tanca de Sant Lluís, provocant que els veïns cridessin a la policia i convertint-se al dia següent en portada dels dos diaris de l’illa donat el fet inesperat que això significava, ja que malgrat el voltor lleonat és el més nombrós d’Europa i de la península Ibèrica, a les illes era completament inexistent.

La causa d’aquesta arribada inesperada de vàries decenes de voltors lleonats a les illes (sembla que a Mallorca varen arribar al mateix temps vàries decenes) va ser la conjunció d’un grup de voltors joves juntament amb una forta tempesta seguida d’una ponentada; els voltors de Menorca varen abandonar ràpidament l’illa, ja que no és l’ecosistema més adequat per els voltors, i varen anar arribant a Mallorca. Poc a poc es varen veure voltors passant cap a Eivissa i suposadament cap al sud i probablement cap a Àfrica, on els voltors lleonats passen l’hivern.

Però malgrat aquest degoteig d’exemplars cap a la península i el sud, a Mallorca no es varen deixar de veure voltors lleonats, sòls o en companyia dels “locals” voltors negres, deixant clar que a un bon grup de voltors lleonats (com a tanta i tanta gent que arriba a Mallorca i queden enamorats de l’illa) estaven encantats a la serra de Tramuntana, on l’habitat és molt semblant al de les muntanyes d’Alacant i València d’on venien, però especialment amb gran abundància de menjar, especialment per el gran nombre de cabres que viuen i moren a la serra.

Un voltor lleonat arribat fa dos anys, volant contra vent a la serra d’Alfàbia

Dos anys desprès i un cop ha quedat clar que durant dos hiverns els voltors lleonats no han abandonat Mallorca i es deixen veure des de Dragonera fins a Formentor, normalment formant grups molt més gregaris que els dels voltors negres, la gran pregunta era quants voltors lleonats havien quedat finalment a l’illa, tot tenint en compte que ja han passat dos anys des de l’arribada d’aquells més de 100 joves voltors i que aquells joves ja són adults i és molt probable que la propera primavera comencin a criar a la serra.

Un voltor negre local, amb la seva silueta típica de la serra

Per esbrinar quants voltors lleonats estan vivint a Mallorca, s’ha organitzat un recompte aquest cap de setmana, establint un total de 30 punts d’observació a diferents muntanyes i llocs de la serra, per tal d’anar controlant les observacions simultànies d’aquestes grans aus i poder intentar establir el nombre aproximat. Avui ha estat el primer dia del control, des de les 9.30 hores fins a les 17.00 hores.

El punt que ens han assignat ha estat la serra d’Alfàbia, on hem pogut gaudir d’un magnífic dia de sol i vent, amb un mar de núvols sobre bona part del pla. Al llarg del dia han anat passant voltors, fins a un total de 7 voltors negres i 25 voltors lleonats. Encara queda tornar a repetir el cens demà i posteriorment caldrà analitzar les dades de tots els altres observatoris i observadors i en pocs dies tindrem una aproximació bastant acurada del total de voltors lleonats que han quedat a l’illa. La meva intuïció és que hi deu haver-hi entre 55 i 65 d’aquestes grans aus, nous residents a Mallorca.

Comentaris

Per Miquel Adrover

Joem | 21/10/2012, 22:01

Miquel, no se qui es el teu amic ni de quins temes de natura s'ocupa, i esta clar que l'arribada dels voltors lleonats va ser excepcional, ja ho dic a l'article, pero mes de 50 voltors lleonats varen quedar a Mallorca, no han tornat mai a cap ruta migratoria i a dia d'avui (21/10/2012) com a minim 5 parelles ja han criat a la serra de Tramuntana i son tan sedentaris i tan propis de Mallorca com els voltors negres.

Voltors negres i violtors lleonats a Mallorca.

Miquel Adrover | 21/10/2012, 21:50

Un amic que s'ocupa intensament de les coses de la natura m'informa que l'arribada a Mallorca dels voltors lleonats va esser un cas excepcionals i que avui dia (21 d'octubre del 2012) ja se n'han tornat, seguint (sempre segons el meu amic) unes rutes migratòries habituals. El voltor negre, per contra, no migra, és molt local, al punt que rarament passa de Mallorca a Menorca.

voltors

Mònica | 08/01/2012, 23:01

He trobat aquest article fent una cerca sobre això dels voltors lleonats... i moltes gràcies! M'ha quedat claríssim! És que avui hem pujat el Tomir i n'hem vist 4, de lleonats, i jo no entenia bé què passava, perquè no sabia res de la seva arribada a l'illa! Impressionant. I conviuen bé amb els negres? Cap problema, no?

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Powered by LifeType - Design by BalearWeb