La Cova de les Bruixes

La Cova de les Bruixes
Reflexions Avions Natura Viatges Ciclisme i Esports Territori i Política

Hipocresia política i la Platja de Palma

joem | 27 Agost, 2010 13:43

Aquests dies estem assistint a un nou exercici d’hipocresia de grans proporcions per part dels partits polítics, especialment UM, PP i PSM, però també Esquerra Unida i en menor mesura el propi PSIB, i també per part dels diaris, editorialistes i columnistes, tots ells espantats i en desacord amb les propostes que fa el Pla d’Acció Integral de la Platja de Palma que va ser presentat el passat dos d’agost i que es troba exposat al públic.

El motiu de tot aquest desacord, de tanta sorpresa davant del que proposa el Pla d’Acció Integral ve donat perquè primer els veïns de can Pastilla, després els del Torrent des Jueus a s’Arenal i posteriorment sembla que els veïns, comerciants i petits hotelers de tota la zona s’han alçat indignats contra els esponjaments, la demolició d’edificacions (habitatges i no habitatges), l’obertura de bulevars i zones verdes i les possibles expropiacions a la zona.

Que s’indignin els veïns i propietaris ho entenc i es comprensible, a ningú ens agrada saber de cop que sa nostra casa serà esbucada i que si no estem d’acord ens expropiaran, és una reacció natural i lògica (que es produeix amb cada nova infraestructura). En el cas de la Platja de Palma, el que s’ha de fer és iniciar un procés per tractar de trobar solucions per a cada un dels afectats, que compensin i si es possible millorin el que ara tenen i que perdran si es desenvolupa el pla, tenint sempre present que el valor intangible que per cada un de nosaltres te la nostra casa és mal de valorar i això sempre serà un problema afegit i mal de resoldre.

El que no puc entendre de cap manera és la postura dels diferents partits polítics i dels mitjans de comunicació de l’illa que ara es mostren escandalitzats davant les primeres propostes del Pla d’Acció Integral, a les quals es proposa obrir espais amplis que “oxigenin” les zones més congestionades, eliminar edificis obsolets, traslladar usos i aprofitaments cap a segona i tercera línia per tal d’esponjar la primera, etc.

Vista general de la zona de can Pastilla

No entenc a que ve aquesta suposada sorpresa de partits polítics i mitjans de comunicació (ja he dit que si entenc la dels veïns afectats i la seva voluntat de lluitar contra el pla), em vol fer creure el senyor Melià, el senyor Rodríguez o els líders del PSM que no sabien que a la platja de Palma es tomarien edificis? Què no sabien que hauria expropiacions i veïns afectats? O potser el que ha passat és que a pocs mesos de les eleccions han vist l’oportunitat d’unir-se a un populisme barat i fingir que no sabien res del que es cuinava pels tècnics que fa mesos que treballen en l’elaboració del pla integral?

Qualsevol tècnic de qualsevol especialitat que hagi estudiat els diferents i abundants problemes de la Platja de Palma, sap que aquests problemes es resolen amb bisturí i no amb esparadraps, que la solució passa per una operació quirúrgica i no per prendre pastilles; que es suposa que creien que era el pla tots aquests polítics i periodistes que ara s’escandalitzen? Posar cossiols guapos i jardineres noves? Donar una mano de “xapa i pintura” als edificis que fa anys que demanen altres solucions? Posar retjoles noves a les aceres de carrers per on no passen dos cotxes? Potser creien que els milers de milions de pessetes que es gastarien era per comprar toldos, retjoles, plantetes, persianes i pintura, però sincerament no ho crec.

I no ho crec perquè, a més a més, enfront de tot l’equip que ha redactat el pla es troba des del primer dia Margarita Nàjera, que si alguna cosa va deixar clara durant els seus anys de batlesa a Calvià, és que no li tremolava el pols a l’hora d’enfrontar-se al primer hoteler d’aquestes illes, o a poderosos banquers o propietaris de mitjans de comunicació. A Calvià, Nájera va desclassificar 1800 hectàrees de sòl urbanitzable (per primer cop a les Illes) que varen passar a ser sòl rústic, va esbucar hotels a primeríssima línia (a Palmanova algun sobre la mateixa arena de la platja), va prohibir que els hotelers venguessin com apartaments els hotels amortitzats, va declarar com a parc públic la finca de Galatzó (la més grossa de Mallorca); algú podia imaginar que na Nájera i el seu equip es limitarien a plantar palmeres, posar retjoletes i subvencionar persianes noves? Evidentment no, des del primer moment polítics i periodistes sabien que el pla seria una rehabilitació completa i integral de la zona o no seria res i que aquesta rehabilitació completa significaria sacrificis per a alguns dels residents.

Ningú, al menys aquests polítics que fan rodes de premsa per posar-se incondicionalment al costat dels veïns i que tenen tota la informació al seu abast, pot dir ara que creia que el pla consistiria en quatre arranjaments a la zona, només des de la més absoluta hipocresia es pot mantenir aquesta opció, tots ells sabien el que suposava i suposaria un pla d’aquestes dimensions i que això significaria, molt probablement, l’oposició dels veïns afectats directament. Resumint que es pot estar d'acord o no amb el pla, però el que no poden dir és que no sabien que el pla seria això.

Perquè ara s’espanten, reculen i volen transmetre l’idea de que na Nájera és poc menys que una radical solitària que ha tramat tot això amb el més absolut secret i sense comptar amb ningú?

Segurament la resposta està en les eleccions de la propera primavera i en la baixa qualitat de la major part dels equips polítics que ens governen.

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb