La Cova de les Bruixes

La Cova de les Bruixes
Reflexions Avions Natura Viatges Ciclisme i Esports Territori i Política

El Centre de Turisme Ornitològic de la Gola

joem | 26 Agost, 2010 15:33

La Gola del Port de Pollença és una petita zona humida formada a la desembocadura d’un torrent, situada en el mateix entorn urbà del port. Això ha fet que durant anys i anys la zona anés patint un progressiu procés de degradació i pèrdua de superfície deguda a la continuada urbanització de la zona, l’abocament de runes i escombraries i qualsevol dels processos de degradació que es veuen a qualsevol àrea peri-urbana; amb el problema agreujat que aquí no parlem d’un solar més de l’entorn de qualsevol ciutat o poble, sinó d’una zona humida que tenia un altíssim valor ambiental.

Aquesta degradació continuada havia fet que la Gola arribés a un estat gairebé comatós en el que qualsevol rastre del seu antic esplendor era poc més que un record. A l’any 2008 es va fer un procés de recuperació de la zona, molt més urbà del que m’hauria agradat, que donava a la zona un aspecte més de parc urbà que d’espai natural, però al menys la primera passa per aturar la destrucció i desaparició total de la Gola estava feta i avui en dia, com a mínim no es destrueix el que queda; a la següent foto es poden veure les amenaces que en forma de abocaments, aparcaments, i construcció, constrenyien la Gola.

Vista aèria de la Gola, on es veu l’entorn urbà abans de les actuacions (foto Google Maps).

Ara es vol convertir la zona en un centre de turisme ornitològic, que afavoreixi i ajudi a incrementar un tipus de turista que a més de venir fora de la bogeria en que es converteix Mallorca als mesos d’estiu, també te la l’avantatge de que arriba a l’illa amb l’objectiu de veure ocells, no engabiats o a parcs zoològics, sinó en el seu ambient natural, per la qual cosa si des del govern d’aquest país es vol promoure aquest tipus de turisme, caldrà que es preservin els espais naturals que encara queden a les illes.

El centre es troba dintre de l’espai natural de la Gola, i esta format per una casa de fusta i un itinerari d’iniciació recomanat per aquells que vulguin iniciar-se a l’observació dels ocells, ja que en nou pannells s’explica com identificar 9 ocells comuns a la Gola. En quant a la caseta, hi ha diversos pannells amb informació sobre diferents zones de Mallorca que tenen una major riquesa o interès ornitològic: la península de Formentor, l’Albufereta de Pollença, s’Albufera de Mallorca, el sector Central de la Serra de Tramuntana, son Real, el Salobrar de Campos i l’arxipèlag de Cabrera, sense dubte zones de lo millor de l’illa i que pràcticament aglutinen tots els hàbitats i espècies d’interès.

Una vista general del centre de turisme ornitològic de la Gola

Els diferents plafons recullen els principals trets de cada una de les zones, amb les èpoques, espècies més interessants, possibles itineraris, etc. també hi ha una taula central que és un gran mapa de Mallorca on apareixen localitzades tant les set zones com els espais protegits de l’illa, els pobles i el viari.

La taula central, amb el mapa de l’illa i els espais d’interès ornitològic

El que espero des d’aquí és que iniciatives com aquesta tinguin continuïtat i no quedi simplement en una iniciativa aïllada, espais com aquest d’alt interès ecològic i ambiental en molt mal estat hi ha uns quants al llarg i ample de Mallorca, sense voler ser exhaustiu podria citar: les zones humides del torrents de Son Real, Canyamel, s’Illot, es Saluet (Port d’Andratx) i d’altres àrees com ses Fontanelles (Can Pastilla), les zones dessecades del pla de Sant Jordi o el pla de l’Anzell (Vilafranca), totes aquestes zones i d’altres que molts podeu tenir en el cap es troben assetjades per múltiples problemes però amb molt pocs diners i molta més vigilància i protecció podrien convertir-se en nous centres d’atracció per al turisme ornitològic o de natura.

Un dels mapes, en aquest cas el de Salobrar de Campos

Tot i això no vull acabar sense felicitat al Consorci de la Gola, format per les Conselleries de Medi Ambient i Mobilitat i la de Turisme i Treball del Govern de les Illes Balears i l’Ajuntament de Pollença i animar a totes aquestes institucions a que continuïn en aquesta línia.

Comentaris

Bon article !

Biel | 26/08/2010, 16:12

Bon article! M'ha agradat especialment la intro ;-)

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb