La Cova de les Bruixes

La Cova de les Bruixes
Reflexions Avions Natura Viatges Ciclisme i Esports Territori i Política

Un grup de cigonyes creua les Balears

joem | 08 Abril, 2010 20:55

No seré jo, que tinc correu electrònic des de l’any 1991 el que es sorprengui o alabi els grans avantatges que per tots nosaltres han significat cadascun d’aquests invents i d’aquests avanços, des dels primers pc’s 8088 amb 10 Mb de disc dur fins als actuals i potents “smartphones”; però el cap de setmana passat vaig veure com també servien per seguir i documentar el pas d’un esbart de 17 cigonyes sobre les Balears.

En aquestes dates estem en plena migració, l’anomenada “migració pre-nupcial” en la qual els ocells que han passat l’hivern al sud del Mediterrani, tornen cap al nord, als súper productius territoris del nord d’Europa, on la llum estival arriba a durar les 24 hores facilitant el creixement de plantes, insectes i tota la cadena d’animals que s’alimenten d’ells i facilita l’aliment per a tenir més èxit durant el període de cria; les Balears i Mallorca en concret és molt rica en el pas de milions de petits ocells, però són molt escassos els grans planejadors que necessiten corrents d’aire per desplaçar-se, per això cada primavera els aficionats esperem i festegem el pas de les escasses grans rapinyaires o altres planejadors que creuen el mediterrani, sense passar per Gibraltar i la península.

Aquests dies, un esbart de 10 cigonyes (ciconia ciconia) va ser vist el divendres dia 2 a Eivissa, sobrevolant Sant Antoni i un company va deixar constància al "Forumaus" (un foro especialitzat dels ornitòlegs de Balears ubicat a la web del GOB), posteriorment diumenge dia 4 un company va veure un esbart de 17 cigonyes (sense dubte era el mateix) alçant el vol des d’un camp de Sineu, ràpidament va telefonar a un altre company que era a Costitx i aquest va veure passar 13 sobre Costitx en direcció a Inca i el Raiguer.

El grup de cigonyes sobre Búger (Foto: Rafel Mas)

Un nou sms a diversos companys va alertar als que es trobaven per la zona situada entre Inca i Búger, que vigilant el cel varen veure arribar 15 cigonyes sempre en direcció nord, volant tant a prop que varen poder fer-lis algunes bones fotos. L’hora que era i l’actitud de l’esbart com si busquessin lloc per passar la nit ens va fer pensar als que havíem rebut els missatges tant als mòbils com al foro, que al dia següent les cigonyes passarien per Formentor i Albercutx, com a darrera estació abans de fer la sempre perillosa (per als planejadors) travessia sobre el Mediterrani.

I efectivament, fidels a la cita i complidores amb els que les esperaven, les cigonyes varen comparèixer sobre Albercutx, en aquest cas només eren 14, acompanyades de 10 voltors lleonats i 4 voltors que les varen acompanyar en els diferents intents d’endinsar-se a la mar que va fer l’esbart, intents que es veien seguits per una reculada cap a les muntanyes de Formentor; finalment, sobre la punta de Catalunya, vàrem veure el grup allunyar-se sobre la mar fins a desaparèixer, mentre que tots els voltors tornaven cap a la serra. Per què va anar canviant el nombre de cigonyes a cada avistament? Ni idea, un misteri més d'aquest gran misteri que es la migració.

En definitiva que vàrem poder viure un d’aquells “moments Albercutx” plens d’emoció i que compensen les, a vegades, llargues hores esperant que arribin els migrants.

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb