La Cova de les Bruixes

La Cova de les Bruixes
Reflexions Avions Natura Viatges Ciclisme i Esports Territori i Política

El gall faver a Son Parc (Menorca)

joem | 17 Gener, 2007 18:39

Ahir vaig fer una passejada per el camp de golf de Son Parc, situat al nord de Menorca, a les terres de l’antic lloc de Son Saura del Nord i em vaig dur dues agradables sorpreses:

La primera va ser trobar-me un camp de golf integrat amb l’entorn, molt poc “manipulat” i molt poc jardí, els camins semblen camins, les voreres semblen voreres i les llacunes són llacunes, res a veure amb el que s’acostuma per aquestes terres on els camps de golf semblen territoris alterats i convertits en enormes i falsos jardins en mig del camp o la muntanya; així que enhorabona als propietaris o gestors i algun dels altres haurien d’agafar exemple.

L’altra sorpresa encara més positiva va ser trobar-me autèntics esbarts de 12-15 galls favers que sortien de la zona humida i del canyet a pasturar l’herba del camp de golf, vaig arribar a contar entre 54 i 58, però és possible que hi hagués més dintre amagats entre les canyes.

El gall faver és una espècie que tal com es pot veure a la foto superior te uns colors espectaculars i metàl·lics, que es va extingir a les Illes el segle passat, segurament per culpa del seu bon resultat gastronòmic, de fet la primera notícia de s’Albufera de Mallorca a la història és una cita sobre els galls favers que s’exportaven des de Pollentia cap a roma, per a les bacanals dels emperadors i les altes classes dominant de l’imperi. Posteriorment la seva fama el va perseguir i finalment al segle passat va desaparèixer de les illes.

L’any 1992 un grup de parelles varen ser re-introduïdes a s’Albufera de Mallorca y en aquests 14 anys sembla que l’èxit reproductor, l’adaptació de l’espècie i especialment la protecció de les zones humides i de la caça han fet que 15 anys després de la re-introducció, no només sigui un ocell habitual a s’Albufera de Mallorca, sinó que s’ha expandit i ha colonitzat la illa de Menorca on també estava esvaït. Per aquest motiu, veurel’s menjar tranquil·lament en número superior a 50 per la zona humida de Son Saura del Nord em va omplir de satisfacció i felicit igualment als responsables d'aquest projecte de re-introducció.

Comentaris

playas

laura sala planells | 07/02/2007, 17:04

esto no me gusta no encuentro lo ke busco

patrimoni

agripina | 22/01/2007, 10:56

És que ningú demanarà reponsabilitats polítiques després de l'incendi de la nau de Son Fuster?

Senyor Fiol, el problema no és saber qui ha gosat retardar el compliment de les seves ordres sobre el desalotjament de les naus. És francament mesquí passar les culpes als funcionaris dient que eren ells els encarregats de buidar les naus.

Els ciutadans que estimem el nostre patrimoni històric estem molt més interessats en saber per què no hi havia mesures de detecció ni extinció d'incendis en una nau que feia de magatzem de peces històriques d'extraordinari valor? per què, pel que sembla, aquestes naus no han disposat mai dels més elementals sistemes de seguretat? com és que ningú sap quines peces i objectes contenien aquestes naus? per què per comptes de cercar un edifici o contenidor adequat ho porten tot a la Casa de Cultura quan és un espai que s'ha d'enderrocar per fer un Arxiu del Regne nou? Quina és la seva política sobre el Patrimoni històric? Anar-lo cremant per així no tenir cap motiu per invertir-hi doblers?

Esper que des dels partits polítics es demani la dimissió del Conseller, la Directora General (Catalina Sureda, tan eficient en amagar informació), secretari general, cap de servei ... a veure què hi diuen ARCA, Arqueològica Lul·liana, la UIB, etc ...

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb