La Cova de les Bruixes

La Cova de les Bruixes
Reflexions Avions Natura Viatges Ciclisme i Esports Territori i Política

Un Govern d'esquerres

joem | 02 Novembre, 2006 19:00

Torna haver-hi la possibilitat d'un govern d'esquerres a Catalunya i avui no se a quants articles, columnes, blogs, notícies, o acudits he trobat algun dels típics tòpics amb els que sempre s'intenta desacreditar l'esquerra, es va fer amb el Pacte de Progrés aquí a les Illes, amb el Tripartit al Principat, amb el govern d'esquerres a Galícia o amb varis ministres i alts càrrecs del govern de l'estat. Sempre surten els mateixos tòpics:

Tot ho fan per trepitjar moqueta, per anar en cotxe oficial, per tenir la cadireta, per tenir secretària i xofer, o qualsevol frase semblant, com a motiu darrer i ocult per explicar els desitjos de l'esquerra per governar.

Mai us heu plantejat per què passa això? Jo sí ho he fet i la meva conclusió és clara: perquè el poder és seu (i aquí no em refereixo només al PP o altres partits de dretes que en molts casos no són més que testaferros), és seu i ho ha sigut des de fa segles. Fa segles que el poder és dels mateixos, amb una cara o una altre, sempre es fa el que ells volen que es faci, i utilitzen aquest poder tal com volen. Quan arriba l'esquerra la sensació que tenen és que són uns okupes, uns usurpadors que momentaneament gestionen coses que no els hi pertany (per què fa generacions que és dels mateixos), per això passa el que passa cada cop que l'esquerra arriba al poder; l'autèntic poder, el de debò, posa en marxa la maquinària per expulsar immediatament l'intrús, si es pot fer més o menys guardant les formes (Pacte de Progrés o Tripartit) es fa així...

Sinó es pot fer per les bones, sempre hi ha algú disposat a donar-lis una ma per fer fora els intrusos, com l'exèrcit (el cop d'estat de'n Franco al 36 o de'n Pinochet al 73), els mitjans de comunicació i els fiscals (Margarita Nájera a Calvià), els mitjans de comunicació i les rates de claveguera (Felipe González al 1996) o directament els xecs i els diners (Simancas a la Comunitat de Madrid al 2003).

I el pitjor de tot això no és que els que han comandat des del temps de les croades ho diguin i ho facin repetir en els seus, el més trist és que moltes vegades, és la pròpia gent d'esquerres la que cau en el parany, i repeteixen com a papagais els tòpics que amollen “ells”, els que comanden de veritat, els que segurament ja eren els senyors dels seus padrins i besavis.

Clar que "ells" no tenen cap necessitat de càrrec per trepitjar moqueta, fa segles que la trepitgen a costa de la suor i la sang de milers de persones.

Comentaris

Guanyadors legítims

Esquerrà | 23/11/2006, 07:44

No hi ha majories, no hi ha guanyadors legítims, estam en un sistema parlamentari plural, en el qual no es pot governar des del 20 i pico % de vots, sinó que s'han de cercar coalicions, per tant tan legítim és un govern de coalició a l'esquerra com un altre.

Un govern d'esquerres amb quin preu?

Marta | 06/11/2006, 12:24

Jo, lamento haver de dir que el guanyador legítim és CiU. No els voto, no m'agraden i patia per la salut del tripartit, però de la mateixa manera que em va semblar fatal la furtiva reunió Mas-ZP passant per davant d'un govern, tampoc em sembla correcte fer govern només sumant.

Per altra banda, també lamento haver de dir com m'he alegrat del càstic als socialistes. És cert que bona part del descrèdit al tripartit i a cadascún dels partits que formaven la coalició, molt en particular ERC, ha vingut de la dreta. Jo també he tingut clar durant aquests tres anys que CiU es comportava ben bé com els que han manat de sempre que no poden ni considerar la idea que algun cop les coses poden canviar. No defensen cap ideologia ni cap proposta més enllà de preservar els seus negocis. Ara, això sí, són civilitzats davant la dreta carvernícola, que ni tan sols un dretà de tota la vida els pot arribar a votar si té una mínima salut mental i criteri, no ètic, sinó fins i tot estètic -je je-

Però, insisteixo, els socialistes carregats de supèrbia s'han quedat amb un pam de nas, amb la fallida del seu planejat -amb el cul pel que sembla- "efecte Montilla". Fins i tot El Periòdic deia l'altre dia que senzillament no existia l'efecte Montilla. "Antes muerta que Montilla" diuen per aquí. Em sap greu parlar així, no m'agradaria fer-li la feina a la dreta, però cassom dena!!! Personalment crec que han estat unes eleccions bastant justes on tothom ha recollit bastant el que sembrava.
Especialment insisteixo en els socialistes, qui van creure que es podien permetre escombrar al Maragall, pensant que podien prescindir del seu valor afegit com a ideòleg, com a estimat alcalde de Barcelona, que podien donar una puntada de peu als d'ERC, pensant que podien prescindir d'aquesta important força representativa de molts, agradi més o menys, que no calia fer campanya defensant el tripartit, pensant que poden prescindir dels què en realitat els hi han fet possible governar i, sobretot, van creure que podien posar un candidat que no agrada a ningú, però que amb el nom i el seu historial seduiria al sector espanyolista, el que diuen que no vota per sistema a els eleccions catalanes. I jua jua jua s'han trobat que aquest sector ha preferit apuntar-se als fatxes de ciutadans-partit per la ciutadania directament. Mentretant al vot catalanista d'esquerres no necessàriament identificat amb ERC i disposat a fer vot útil, ens han donat pel sac, pensant que si volíem un govern d'esquerres ja els votaríem per defecte, avesats com estem en renunciar a la nostra pròpia identitat, a cedir, a negociar, a pactar...

En resum, veig poc legítim aquest govern d'esquerres, tot i que, tampoc em cal posar-lo tan en dubte si al cap i a la fi prèn la presidència a un paio tan deslleial amb Catalunya i els catalans com el Mas.
És cert que la gent d'esquerres som uns tiquis-miquis, exigents i puritans que esperem la pulcritud d'idees d'un polític que ens ha de representar, mentre que la dreta liberal, la dels civilitzats que volen continuar amb les estructurals diferencies socials com a base dels seus privilegis, aquests àvids de poder, amb pràcticament tot al seu favor, tendeixen a incloure més aviat que les "esquerres moderades" els canvis culturals i sociològics. Per exemple, respecte els socialistes catalans, els convergents són més espontanis, menys sectaris i fins i tot més integradors amb les dones. Això sí, tot és imatge i poca cosa més. Però per sort o per desgràcia per això som d'esquerres, perquè no fem negoci amb les idees sinó que partim de tot un altre paradigma, el de voler transformar la injusta realitat i això és cansat, arriscat i comporta tots els inconvenients de nedar contra corrent. A més, tots sabem que hi ha molta més gent de dretes, no ja de la que ho confessa, sinó del que diuen els vots. Quantes vegades veiem fets o sentim comentaris totalment dretans per boca de persones que es defineixen d'esquerres?!
La cultura és carca, puritana, classista, sexista i racista d'entrada. Això fa que les possibles veus crítiques tindran aquest mateix model cultural al cap, que per més voluntaris autorentats de cervells que s'hagin fet, és difícil partir de nous esquemes de lluita.
Visca l'anarquisme sí. La llibertat de l'individu, l'exaltació de les seves llibertats i responsabilitats com a ciutadans i com a sers en societat. Però mentrestant... M'encanta el debat polític, però després, un cop s'entra en clau de partits parlamentaris entra la perversió del sistema en joc... i se'm dibuixen dos plànols: el de la política parlamentària i el de la vida qüotidiana. Personalment, potser pel meu bany trostkista en la juventud, penso que seria operatiu a nivell parlamentari i anarquista en el dia a dia. Be glocal my friend
Marta

comentari

Jordi | 03/11/2006, 09:34

hola Pep,
bastant d'acord amb el que dius,
la pena és que alguns que es diuen d'esquerres obliden (massa sovint) la radicalitat democràtica i el compromís moral amb la seva gent, i adopten maneres, actituds io idees de la dreta,
dit això,
espero que hi hagi tripartit!

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb