La Cova de les Bruixes

La Cova de les Bruixes
Reflexions Avions Natura Viatges Ciclisme i Esports Territori i Política

Mallorca Post '06

joem | 31 Agost, 2006 23:15

Aquest cap de setmana es posa en marxa a Mallorca, per part d'ornitòlegs del GOB, la campanya Mallorca Post ’06; es tracta de controlar el pas “post-nupcial” d’ocells rapinyaires, ocells que varen passar cap al nord d’Europa als mesos de Març-Maig, i després d’haver criat (haver tingut les “núpcies”) als rics (també en aliment) països del nord, tornen a baixar a passar l’hivern a Àfrica, en un dels fenòmens més impressionants de la natura com es la migració anual dels ocells.

En aquest cas es tracta d’una experiència que no s’ha fet mai a Mallorca, on passen molt poques rapinyaires en la seva ruta migratòria, a diferència d’altres espècies com estornells, ropits, tords, i d’altres dels quals passen milions d’exemplars dues vegades a l'any, els grans rapinyaires: àguiles, aligots, milanes, falcons, etc. depenen molt de les corrents tèrmiques ascendents d’aire per a planejar amb menor esforç, i per això prefereixen volar sobre terra que sobre la mar, per la qual cosa la gran majoria travessen per els estrets de Gibraltar o Messina, on en un sòl dia es poden contar varis milers de falcons vespers o de milanes. Per Mallorca només passen individus aïllats o en petits grupets que per motius que ignorem se separen de les grans rutes i creuan sobre la Mediterrània.

Al pas primaveral, totes les rutes convergeixen a Formentor, des d'on es llencen a creuar la mar

En el pas primaveral, quan van des d’Àfrica cap al nord, és molt més fàcil controlar el seu pas per Mallorca, ja que sembla que entrin per on entrin a l’illa, casi tots acaben sortint per Formentor, per agafar altura sobre els darrers puigs de la serra Tramuntana i pegar el bot fins a França.

Ara a la tardor, quan van cap al sud, sembla més difícil saber el seu comportament i hi ha moltes especulacions sobre el que fan i per on "surten", si seguiran la serra de Tramuntana fins a Dragonera, si seguiran la serra però després es desviaran directament cap al sud i sortiran per el Cap de Cala Figuera, si veuran Cabrera i creuaran cap allà, si seguiran les serres de Llevant fins al Cap Salines, si sortiran per Cap Blanc... Tantes teories com ornitòlegs i caps i muntanyes hi ha al sud de Mallorca i després de tot, no tenim ni la més remota idea del que “pensa” un ocell ni que el guia a seguir una o altre ruta.

El pas post-nucial és més desconegut i per això es cobriran molts observatoris per esbrinar per on surten de l’illa

Així, que essent aquest el primer any que es fa, s'ha pensat que la millor opció és cobrir els quatre caps principals: Sant Telm, Rafaubeitx, Cap Blanc i Cap Salines i alguns dels principals relleus muntanyosos del sud: la Trapa, el Ram, Puntiró, Santa Magdalena, Randa, Sant Salvador, creant com a dues línies, com una doble xarxa, una sobre els turons i l'altre sobre els caps de la costa, que ens hauria d’ajudar a entendre el comportament dels ocells i les rutes que segueixen.

L’operació Mallorca Post’06 es repetirà durant 5 caps de setmana seguits i al final d’aquesta, espero que hagin sigut moltes les rapinyaries controlades.

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb