La Cova de les Bruixes

La Cova de les Bruixes
Reflexions Avions Natura Viatges Ciclisme i Esports Territori i Política

El Big Year Mallorca 2013

joem | 26 Febrer, 2013 09:52

Possiblement al llarg d’aquest any 2013, els que em coneixeu em trobareu rar, canviat, diferent... Potser un dia en trobeu pel pla de Cúber, o per es Salobrar, o pujant al Galatzó, on feia moltíssims anys que no pujava; si ens trobem a algun lloc i em veieu amb uns prismàtics penjats al coll o amagats a l’americana i em demaneu “que cony fas per aquí?” us hauré de reconèixer que estic fent “El Big Year”, el gran any, una “competició” entre amics que consisteix en veure qui veu més espècies d’ocells en un any natural, en un àmbit determinat, en el nostre cas l’illa de Mallorca.

Els estris per un bon Big Year

I la següent pregunta és “I per què feu un Big Year?”, i òbviament aquesta és molt més difícil de contestar i que la resposta s’acostaria bastant a la d’aquells muntanyers que per explicar perquè pugen muntanyes ens contesten que senzillament perquè estan allà; amb els ocells crec que és igual o molt similar, els hi busquem, els hi observem perquè sabem que estan allà, perquè sabem que arriben en certes dates, que crien a certs llocs, que s’alimenten a uns altres i per això ho fem, simplement perquè estan allà, com les muntanyes.

Així i tot, això no bastaria per explicar perquè jo, i com jo 50 amics més a Mallorca i un parells de centenars a l’estat espanyol (paral·lelament al nostre Big Year Mallorca 2013 es va posar en marxa un altre Big Year Spain) estem de Gran Any i dedicarem bona part dels esforços d’aquest 2013 a buscar ocells aquí i allà. Per explicar això caldrà explicar com a finals de 2012 tots estàvem molt engrescats amb la lectura del llibre “¿Para que sirven las aves?” de n’Antonio Sandoval”, un magnífic llibre que a alguns ens havia tornat escalfar la passió per observar fins i tot els ocells més comuns. Però a més, en aquell estat d’eufòria col·lectiva, el grup que habitualment seguim la migració de rapinyaires a Albercutx (GORA) ens vàrem reunir per a veure junts a Costitx la pel·lícula “The Big Year”, on 3 ornitòlegs nord-americans (un milionari, un informàtic i un guanyador anterior que te el record d’espècies vistes i poques manies per tornar a guanyar), fan el seu Big Year al llarg dels Estats Units. Una comèdia senzilla i sense massa aspiracions, però divertida i amb uns grans exteriors.

El logo del Big Year Mallorca

En acabar la pel·lícula, a la qual molts de nosaltres ens havíem vist reflectits en mil i una anècdota, simplement tots sabíem que al 2103 faríem un Big Year a Mallorca, de fet ningú ho va proposar, no va existir la frase “per què no fem un nosaltres?”, sinó que quan ens vàrem donar compte ja estàvem definint regles, possibles espècies a veure, xifres a aconseguir (evidentment molt lluny de les 750 d’Estats Units), etc. Simplement, havia començat el nostre Big Year Mallorca 2013.

A partir d’aquí vàrem establir el terreny de joc: Mallorca, sense illots i sense l’arxipèlag de Cabrera (inclou les aigües properes); les espècies que valien i les que no (les exòtiques o introduïdes); el control mensual de la classificació i poques regles més, i a partir de l’1 de gener els 45 que per ara participem al Big Year varen començar a sumar espècies, algú tan aviat com mitja hora després de les campanades, quan veia un mussol reial, altres després d’una xocolata amb xurros varen passar la primera ressaca de l’any amb un complet dia de “birding” sumant més de 70 espècies en el primer dia de l’any.

L’ocell més petit d’Europa, només 9 cm i amb una preciosa cara que recorda un pallasso

Així que ja ho sabeu, si enguany ens trobem i em trobeu que estic “rar”, si observeu que vaig menys en bicicleta, que estic menys a Palma i més a racons “inhospits” com Mortitx o la marina de Llucmajor, no és que no estigui be, simplement és que estic fent el meu Big Year.

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb