La Cova de les Bruixes

La Cova de les Bruixes
Reflexions Avions Natura Viatges Ciclisme i Esports Territori i Política

Ara sí! Salvem sa Ràpita-es Trenc

joem | 30 Abril, 2012 14:53

La xifra és un poc el de menys, per que era molta gent, moltíssima més de la que els organitzadors pensaven quan varen convocar per fer una cadena humana que enllacés la Ràpita i ses Covetes, a Campos. Segons el Mundo eren 5.000, segons l’Ultima Hora 15.000, en mig les estimacions més conservadores dels propis organitzadors que xifren en 8.000 les persones que havia a la platja.

Aquesta quantitat de gent hauria bastat no per fer una cadena entre ses Covetes i sa Ràpita, sinó per fer-ne 5 o 6, i va acabar que més que una cadena humana el que es va produir va ser una autèntica marea humana, gent i gent cobrint tota la platja sense discontinuïtats, i quan els primers ja havien arribat al final de la platja encara havia milers de persones sense poder sortir a fer la passejada.

Milers de persones no podien ni començar a caminar per formar la cadena humana (Foto Biel Perelló)

Aquesta gran quantitat de gent estava allà per mostrar el seu rebuig envers el projecte de fer un macro hotel de 1200 places just al costat de la platja de ses Covetes i l’ANEI des Trenc; i segurament no es podria explicar aquesta gran manifestació ni el rebuig a tots els àmbits socials que està rebent el projecte sense considerar que es Trenc ja no és una platja verge, o millor dit, es Trenc no es només una platja, un ecosistema molt valuós i l’últim gran arenal que queda a Mallorca. I dic que no és només això perquè es Trenc és molt més que això, es Trenc és un mite, un símbol de Mallorca i de les Illes, talment com la serra de Tramuntana, Lluc, la Seo o el castell de Bellver. Fa més de trenta anys es va salvar de la destrucció absoluta gràcies a vàries campanyes encadenades i organitzades des del GOB, i finalment va ser declarat ANEI (Àrea Natural d’Especial Interès). Després també va ser declarat LIC (lloc d’Interès Comunitari), ZEPA (Zona d’Especial Interès per a les Aus) i finalment ha entrat a formar part de la Xarxa Natura 2000 i és un espai important d’aquesta xarxa europea d’espais protegits.

Ara, amb l’excusa de la crisi, el PP vol tornar a intentar destruir el seu entorn, ja que com be s’omple la boca el conseller Company, el cor no pot ser tocat. És evident que la platja, les dunes i la zona humida estan protegits i formen part de la ja esmentada Xarxa Natura 2000, i per tant estan protegides, però un ecosistema, una zona natural és molt més que els seus límits estrictes i no hi ha cap dubte que un hotel d’aquestes dimensions amb capacitat per 1200 persones, amb el personal, els cotxes, tot el moviment que això comporta, significarà la mort definitiva d’aquest espai natural que a més és, juntament amb Formentor, les dues postals més venudes per totes les agències i touroperadors que comercialitzen l’illa.

La gent omplint la platja de ses Covetes (Foto Biel Perelló)

Fa molts d’anys, a part de la pressió que vàrem fer sobre els polítics locals, hi ha haver unes accions amb molt èxit, que varen fer que ens acusessin d’anar contra els interessos d’aquesta terra, com si aquesta terra fos el ciment que intenten escampar per tot arreu. Probablement algunes de les accions que més ressò varen tenir va ser la repartida de milers de tríptics, no als ciutadans de Mallorca, que ja coneixen el problema, sinó als turistes, als visitants quan arribaven a l’aeroport, explicant que no tornessin a Mallorca per què malgrat tota la publicitat institucional la veritat era que volien destruir la millor platja de Mallorca.

Llavors no havia xarxes socials i aquesta acció tan “antipatriota” va ser recollida per molts diaris europeus creant-li al govern, als hotelers i als touroperadors autèntics mals de panxa. Avui amb les xarxes socials, tots tenim amics al Facebook, al Twitter, a qualsevol altre xarxa, amics no només d’aquí, sinó també de la península, d’Europa, d’arreu el món.

Ara com fa molts d’anys: Qui estima Mallorca no la destrueix (Foto Biel Perelló)

Això els hi pot fer més mal que qualsevol altre cosa, no ens enganyem, als polítics, als hotelers, als que de veritat comanden a aquesta terra, es Trenc, el Salobrar, ses Covetes, sa Ràpita, les dunes o els ocells els importen un prebe, però el percentatge d’ocupació dels avions, la ratio de dies per turista, l’ocupació mitjana als hotels, això no, això és el que més els interessa. Ataquem idò per aquí, pengem en els nostres murs la noticia, les novetats, les fotos amb la platja com quedarà i demanem als turistes que aquesta és la realitat, que no vinguin que no tornin; hem d’anar als touroperadors (de forma virtual) i els hi hem de dir que rebrem als turistes a l’aeroport, que els hi direm que els han enganyat, que haurà un tríptic per cada turista.

Quan aquestes agències comencin a queixar-se al mini-conseller de turisme, al fatxenda de la “banderota” de Palmanova veureu com les coses canvien, no els interessa gens el medi ambient, però si els turistes.

Si fa 30 anys només amb “cartes al director”, tríptics, manifestacions i similars ho vàrem aconseguir, no tinc cap dubte que ara, fins al darrer diari de Suècia o de Baviera, la darrera web de viatges o turisme de Manchester o d’Hamburgo han d’acabar fent-se ressò de que a Mallorca, aquella Mallorca a la que viatgen millions de veïns seus cada estiu està en perill i vol ser destruïda per uns polítics mediocres i minúsculs, que no veuen més enllà del seu nas.

Per acabar un curt video de 7 minuts on es veu l’acte del dia 29 d’abril de 2012 a sa Ràpita, ses Covetes i es Trenc.

Comentaris

Re: Ara sí! Salvem sa Ràpita-es Trenc

Paula | 03/05/2012, 09:03

Per cert, enhorabona pel blog, tens entrades molt interessants!

Re: Ara sí! Salvem sa Ràpita-es Trenc

Paula | 03/05/2012, 09:02

Hola! He fet una menció de la teva entrada al meu blog, posant un hipervincle que redirigeix a aquí!!

societycrazyindeed.blogspot.com.es/

Esper que no et molesti, i si hi fa, fes-m'ho saber!!

Salut!

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb