La Cova de les Bruixes

La Cova de les Bruixes
Reflexions Avions Natura Viatges Ciclisme i Esports Territori i Política

Els voltors lleonats crien a la serra de Tramuntana

joem | 14 Març, 2012 21:45

En poques ocasions els que ens agrada la natura o els que l’estudien aquí a Europa, tenen l’oportunitat de viure directament un fenomen com el que s’ha produït al llarg dels darrers tres anys i mig, concretament des del novembre de 2008 fins a aquesta primavera de 2012, es a dir l’arribada d’una espècie nova de grans dimensions a Mallorca i la seva adaptació al nou medi, la serra de Tramuntana, fins a criar tres anys després, essent així una de les poques illes del món on cria el voltor lleonat i l’única del món on crien les dues espècies: voltor negre i voltor lleonat, la qual cosa ens mostra un cop més l’immens valor ambiental de la serra de Tramuntana i la importància de la seva conservació.

La història va començar a la tardor del 2008, concretament el dia 2 de novembre, quan es va crear l’alarma al llevant de l’illa de Menorca, degut a que un centenar llarg de voltors estaven escampats pels diferents camps i tanques que rodegen el poble de Sant Lluís disposats a passar la nit i molts de veïns varen cridar a la policia, espantats davant aquells ocells enormes i desconeguts i d’aspecte poc amistós, que es mantenien descansant a prop de zones habitades, segurament esgotats després d’un complicat viatge en mig d’una tempesta de forts vents.

Un voltor lleonat, ja gairebé adult planejant als cels de la serra de Tramuntana durant el 2011

Al dia següent els més de 100 voltors lleonats (gyps fulvus o buitre leonado), els més habituals a la península i Europa però desconeguts a les Illes, varen ser notícia i portada als diaris menorquins. El voltors varen arribar a Menorca empesos per un temporal de ponent molt fort, que probablement els va empènyer més allà de Menorca, fins a on varen tornar quan el fort vent els hi va permetre i per això la seva irrupció va ser a les terres més orientals de l’arxipèlag. Ja us podeu imaginar l’impacte de la notícia a una illa com Menorca i els següents dies varen ser objecte de seguiment i es sap que es varen anar desplaçant cap a Ciutadella, fins a abandonar Menorca i creuar a Mallorca, on també varen ser ràpidament detectats, fins i tot amb esbarts de mes de 30 sobre la ciutat de Palma.

Gràcies a les marques alars que portaven alguns voltors, es va poder saber que la gran majoria eren joves de l’any, es a dir nascuts la primavera anterior a les serres d’Alacant i València, alguns concretament al parc natural de la serra de Mariola, on va ser anellat quatre mesos abans d’aparèixer per Menorca. Amb el pas del temps els joves immadurs que varen arribar a les Illes varen anar creixent i en nombre aproximat de 50 es varen quedar a la serra de Tramuntana, on durant aquests tres anys han compartit territori i menjar de forma més o menys ordenada amb els seus cosins els voltors negres, sense que s’hagi vist cap situació de conflicte entre les dues espècies mentre que si es poden veure sovint volant plegats.

Un voltor lleonat marcat amb el codi 8NN, va ser marcat com a poll a un niu de la serra de Mariola a Alacant el 13 de juny de 2008

Els voltors lleonats arriben a la maduresa sexual al quart any i tot i que la majoria dels que varen arribar eren molt joves, aquest any tots ells són adults i per tant ha començat el fet que molts esperaven ja per l’any passat, quan ja vaig preveure que criarien al llarg del 2011, ja que malgrat saber que la majoria eren joves, creia que entre el grup que va quedar havia també adult; això sembla que no ha estat així, que tots els que varen arribar eren de l’any o que els adults, més experts varen tornar cap Eivissa i Alacant. En qualsevol cas, el que es preveia per el 2011 s’està produint aquesta primavera de 2012: els voltors lleonats estan criant a Mallorca!!!

Ja existien indicis i els primers símptomes des de fa algunes setmanes, amb vols en parella, grups posats a penyals, ocells transportant material, etc. Però no ha estat fins fa dos dies que s’ha pogut confirmar de forma absoluta, Jordi Muntaner i Maties Rebassa, dos experts ornitòlegs han confirmat la presència d’almenys quatre nius a una zona de difícil accés de la part més central de la serra de Tramuntana, a un típic penyal calcari ple de coves i replans on els voltors han construït els seus nius. La zona no està lluny de les zones més “voltoneres” de Mallorca, tot i que la forma de criar de les dues espècies és totalment diferent; en arbres i aïllats els voltors negres, a parets vertical i en colònia els voltors lleonats, com es veu a les següents fotos.

Vista de l’enorme paret on es troben els nius. (Foto: Maties Rebassa)

Detall d’un niu, amb un adult covant i gran quantitat d’excrements a la paret. (Foto: Maties Rebassa)

Un altre niu, en aquest cas a una petita cova on es veu un dels adults mentre l’altre cova. (Foto: Maties Rebassa)

La natura per tant ha seguit el seu cicle i uns grans ocells nou vinguts a Mallorca han completat el seu procés de maduració i creixement fins a arribar a la reproducció, convertint-se així en l’espècie d’ocell número 110 que cria a Mallorca. Ah! I per si es generen dubtes sobre la presència de voltors lleonats a Mallorca i la seva convivència amb els voltors negres, cal recordar que aquests voltors lleonats han arribat tots i cada un d’ells de forma natural i lliure a la serra de Tramuntana, cosa que no tothom pot dir.

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb