La Cova de les Bruixes

La Cova de les Bruixes
Reflexions Avions Natura Viatges Ciclisme i Esports Territori i Política

Un coa-rotja diademat a Mallorca

joem | 16 Gener, 2012 16:47

Si el passat més d’octubre ens sorprenia l’arribada al Prat de Sant Jordi (Palma) “d’un corriol de Baird”, una espècie originaria d’Alaska i les costes americanes, ara ha estat l’arribada a l’illa d’un petit ocellet, en aquest cas no de terres tan llunyanes, però igualment tant o més rar, ja que no és migrant i per tant és molt més difícil que arribi a altres latituds un ocell que no es mou del seu redol o dels seus redols.

El petit coa-roja diademat, que quan mira de front te cara d’enfadat

En aquest cas es tracta d’un petit coa-rotja diademat (phoenicurus moussieri), un espectacular ocell de colors brillants i contrastats, de reduïdes dimensions, ja que només te uns 12 cm i 14 grams de pes. Com es pot veure a les fotos, es un ocell que no deixa indiferent, i que va fer que tots els que el vàrem veure exclaméssim que és una de les observacions més impactants i sorprenents dels nostres anys de “bird-watching”, amb uns colors brillants i explosius, contrastats, espectaculars.

Els colors i el disseny i contrast del petit phoenicurus moussieri és realment espectacular

La veu d’alarma va venir en aquest cas d’un foro d’ornitòlegs britànics, on en Mike Montier afirmava que quatre persones havien vist un phoenicurus moussieri a Mallorca, i que tot i que tres d’ells no eren “birders”, la notícia semblava prou seria com per anar fins a la punta de n’Amer i buscar el petit passeriforme. Com us podeu imaginar trobar un ocell tan petit com aquest i que a més viu a les mates no es una tasca gens fàcil, cosa que va fer que després d’un matí de cerca infructuosa, amb la gent ja abandonant i fent un café al costat de la torre que hi ha a la zona, un anglès que ens devia haver vist tot el matí buscant com a bojos, es va acostar i va dir: “em sembla que el que busqueu està aquí a prop”. I efectivament, una curta carrera de 15 metres ens deixava davant de l’espectacular animaló.

Els camps de cereal, és el lloc on s’alimenta

De fet no trobàvem perquè el buscàvem massa lluny, enfora del camí, del pàrking, del monument, de la gent, quan el coa-rotja es trobava a pocs metres de distància, menjant tranquil·lament a un camp de cereals, repetint uns moviments que el duien cada cert temps a una enorme mata que semblava el seu quarter general i d’allà botava de forma repetida als camps conreats, al cap cimal d’una altre mata i a unes roques, per tornar a amagar-se a la mata inicial.

El grup d’amics “bird-watchers” sense perdre un detall del coa-rotja

Un cop trobat el coa-rotja diademat (colirrojo diademado en castellà), tots vàrem estar d’acord que era una de les observacions més espectaculars i reconfortants que tots havíem tingut en molt de temps, especialment per els colors de l’ocell i per les seves costums confiades i repetitives, tornant una i altre vegada a la mateixa mata, al mateix campet, a la mateixa pedra, amb un comportament i una forma de moure’s que recorden més als vitracs que als coa-rotges.

Els coa-rotja diademat són originaris del Maroc, on viuen a terrenys secs, des del zero metres fins als 3000 metres d’alçada a les muntanyes de l’Atles i no són ocells migratoris, la qual cosa, com ja hem dit, dificulta la seva arribada a zones allunyades, de fet és només la quarta cita confirmada de l’espècie a l’estat espanyol (tot i lo prop que està Algesires del Marroc) i de les quatre, tres han estat a les Illes Balears.

Quan ens mira de front, a part de cara d’enfadat, es veu que la cel·la no és tal, sinó una corona blanca, una diadema que li dona nom

Com a fet curiós podem dir que existeix un exemplar de coa-rotja “naturalitzat” al museu d’Artà, tot i que no està gens clar com va arribar allà, ja que és l’únic exemplar que no te una fitxa amb el lloc on va ser caçat, i sempre s’havia dubtat si havia estat a Mallorca o portat de fora; amb aquestes aparicions els darrers anys de nous exemplars, sembla perfectament possible que aquell coa-rotja de diademat ja fos capturat a l’illa.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb