La Cova de les Bruixes

La Cova de les Bruixes
Reflexions Avions Natura Viatges Ciclisme i Esports Territori i Política

L'àguila coabarrada torna a Mallorca

joem | 18 Maig, 2011 21:46

Aquests dies han arribat a l’illa tres polls d’àguila de bonelli aquila fasciata procedents d’exemplars que han criat en captivitat i amb col·laboració amb el GREFA de Madrid. Es tracta d’un ambiciós projecte encetat per la Conselleria de Medi Ambient i Mobilitat (CMAiM) de les Illes per reintroduir l’àguila de bonelli o àguila coabarrada a Mallorca.

Aquesta gran àguila va desaparèixer de Mallorca entorn dels anys 60, tot i que hi ha cites clares i gens dubtoses de la seva presència durant les dècades anteriors, producte segurament de la major accessibilitat de la serra de Tramuntana, on varen començar a obrir-se carreteres noves com les del Puig Major, els embassaments, la de la Calobra, però també d’una forta persecució per part dels caçadors i del regimen, que pagava diners comptants i sonants per cada “salvatgina” morta, incloent aquí tots els rapinyaires.

Dos dels tres polls arribats des de Madrid, en mans de membres de GREFA (foto: CMAiM)

Detall del tercer poll, on ja es veuen les poderoses urpes i el bec (foto: CMAiM)

Un poll amb les ales obertes, mentre a l’altre s’observa el transmisor a l’esquena (foto: CMAiM)

Anys després, han millorat les condicions objectives per a intentar que l’àguila de Bonelli torni a Mallorca, per un costat bona part de la serra està protegida i tot i que l’accessibilitat a qualsevol racó de la serra és molt més alta que fa 50 anys, la consciència social també ha canviat molt; avui, un voltor, una milana, un àguila no són objectius a matar i guanyar algunes pessetes, sinó objectes casi de culte, a admirar i protegir per la major part de la societat, tot i que sempre hi ha excepcions.

Tot i aquesta forta consciència ecològica de la societat mallorquina, és una incògnita que faran aquestes tres joves àguiles que ara s’alliberaran a la serra en un procés de “hacking” (vols controlats cada vegada de més duració, fins a l’alliberament final) i dels que s’aniran alliberant (procedents de cria en captivitat) en els propers anys. Es probable que quedin i acabin criant a la serra, les condicions objectives són adients i el menjar es abundant, sobre tot tudons, gavines, coloms salvatges i d’altres aus que poden entrar en la dieta d’un àguila que no es gens selectiva en el seu menjar.

En qualsevol cas, això només serà possible si la serra de Tramuntana no pateix cap tipus de degradació o augment de la pressió en els propers anys, ja que l’àguila coabarrada és un ocell que es troba dalt de tot de la cadena tròfica i és un súper depredador que necessita enormes quantitats de territori per a viure (entorn de 20 kms2) i si no tenen aquest espai i no tenen unes condicions adequades aquestes àguiles abandonaran Mallorca o acabaran morint.

Un impressionant i magnífic exemplar d’àguila coabarrada adult, a les serres litorals de Múrcia

Ara el que cal és esperar unes setmanes fins que els pollets arribin a tenir la capacitat per volar i independitzar-se, a partir d’aquí tot dependrà d’ells, de que es sentin be, que trobin tranquil·litat i menjar i amb una mica de sort en uns quants anys tindrem la noticia del primer exemplar nascut a Mallorca, d’aquesta gran espècie que ens va deixar quan varen començar a arribar turistes fa 50 anys.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb