La Cova de les Bruixes

La Cova de les Bruixes
Reflexions Avions Natura Viatges Ciclisme i Esports Territori i Política

Criaran els voltors lleonats a Mallorca?

joem | 15 Desembre, 2010 16:51

Fa un mes vaig escriure un post sobre els els voltors lleonats (gyps fulvus) ja que arran de la irrupció d’un centenars de voltors lleonats a les illes a l’any 2008 afavorida per una gran tempesta de vent de ponent, una colònia d’aquests voltors han quedat com a residents a Mallorca des de fa més de dos anys.

Durant un cap de setmana del mes de novembre més de 80 ornitòlegs i naturalistes ens vàrem ubicar per diferents punts de Mallorca per intentar esbrinar el número aproximat d’aquestes grans aus que segueixen a la serra de Tramuntana. No hi ha haver massa sort amb la meteorologia, ja que a bona part dels observatoris varen predominar boires i núvols baixos orogènics, la qual cosa juntament amb vent bastant fort va dificultar l’observació dels voltors.

Un voltor lleonat adult (era jove quan va arribar a Mallorca), que podria criar ja aquesta pròxima primavera a la serra de Tramuntana. (Foto: Juanjo Bazan)

Malgrat aquesta dificultat d’identificar exemplars, que hauria ajudar molt a establir el número de voltors existents a la serra, es varen veure distints grups volant al llarg de la serra, i després d’analitzar totes les dades recollides als més de 30 llocs d’observació, s’ha arribat a la conclusió de que actualment podria haver-hi 53 voltors lleonats a Mallorca, xifra més que suficient per què s’acabi consolidat una colònia estable a l’illa, especialment perquè la majoria dels exemplars són adults joves que tenen per endavant un llarg període per a poder reproduir-se. Com es pot comprovar al meu article del passat 12 de novembre, jo anticipava una xifra possible: entre 55 i 65 voltors, amb la qual cosa i considerant que la xifra de 53 està estimada a la baixa, mostra que no anava massa equivocat en la meva intuïció, basada en el nombre total dels que varen arribar a Menorca i Mallorca i els que s’han anat veient el darrer any.

Ara la gran qüestió que queda pendent és: quant començaran a criar? On establiran les seves colònies de cria? Serà aquesta pròxima primavera?

La meva opinió es que acabaran criant aquest any 2011, és a dir la propera primavera i que ho faran a la zona de Montcaire a Sóller, lluny de les zones més característiques dels seus cosins els voltors negres, situades entre Pollença, Lluc i la mar.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb