La Cova de les Bruixes

La Cova de les Bruixes
Reflexions Avions Natura Viatges Ciclisme i Esports Territori i Política

Ocells atropellats a Mallorca

joem | 28 Setembre, 2010 18:10

Aquests dies, arran de la publicació de l’Atles d’ocells nidificants de Mallorca i de la major o menor abundància d’ocells comuns, he recordat una petita i vella feina que vaig fer als anys 95, 96 97 d’anotar tots els ocells que trobava morts a les cunetes mentre corria en bicicleta i em passava moltes hores per les carreteres.

Lògicament la feina no seguia cap mètode científic, ni transectes signifícatius i simplement anava anotant espècie, dia, hora, estat i UTM de tots els ocells que trobava morts, per la qual cosa les zones més “prospectades” són les properes a Palma, per on més dies sortia a entrenar i no apareix cap ocell com ànneres o limícoles i similars que de ben segur es troben per la zona de Campos o per sa Pobla i Muro.

Com a curiositat dir que el primer any (1995) va ser complet de gener a octubre i tot i fer molts més dies, llavors encara competia i lògicament entrenava a molta més velocitat i amb altres companys i en conseqüència veia molt menys cadàvers; els dos darrers anys vaig fer només trenta i pocs dies cada un i tots a l’hivern, la qual cosa es nota en les espècies trobades.

Llistat de tots els ocells trobats morts a les carreteres de Mallorca

Ara fent els resums he vist com el ritme de trobada era pràcticament 1 ocell mort cada hora (excepte el primer any que anava massa ràpid) i em sorprèn que sempre que he vist estudis sobre mortalitat d’ocells a les carreteres surten xifres que em semblen desproporcionades, tot i que ja dic no seguia cap mètode científic si passava moltes hores a la carretera i no em quedava cap cadàver sense trobar.

Finalment dir que coincideix amb el recentment publicat Atles, en que el busqueret de cap negre es el més abundant allà i el més atropellat i em crida l'atenció la gran quantitat de ropits trobats morts, així com la pàssera trobada pujant a Valldemossa, un ocell que no és massa habitual a les zones humanitzades.

Ja dic no pretén ser un estudi científic i és simplement una curiositat, que vull donar a conèixer ja que tenia la feina feta.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb