La Cova de les Bruixes

La Cova de les Bruixes
Reflexions Avions Natura Viatges Ciclisme i Esports Territori i Política

Atles dels ocells nidificants de Mallorca i Cabrera

joem | 24 Setembre, 2010 16:12

Ahir va tenir lloc a Palma l’acte de presentació d’un llibre que, de ben segur, serà els propers anys una obra clau i de referència per als ornitòlegs de Mallorca, ja que es va presentar el nou [b]“Atles dels ocells nidificants de Mallorca i Cabrera[/b]”.

Es tracta d’un llibre que ha estat elaborat amb la col·laboració d’un bon grup d’ornitòlegs i naturalistes del GOB, que al llarg dels anys han anat passant les seves cites cada de cada espècie que es veia durant l’època de nidificació, amb graus que van des de possible nidificació (mascle cantant) a segura (localització del niu o dels polls). Amb aquesta informació s’ha elaborat un mapa per cada espècie, amb la presència/absència de nidificació i el grau: possible, probable o segur.

Els mapes s’han elaborat dividint Mallorca i Cabrera en quadrícules de 5x5 kms, on s’ha anat anotant cada vegada que es tenia constància de la presència d’una espècie. Com és lògic hi ha hagut espècies molt comunes de les quals s’ha trobat indicis de nidificació arreu de l’illa, essent el busqueret de cap negre l’ocell que s’ha trobat a més quadrícules, concretament al 97% del total, es a dir arreu de l’illa; darrera del busqueret apareixen el xoriguer, la merlera i el teulader.

La portada del llibre és un preciós dibuix de dos polls de ferrerico

En quant als que menys, hi ha diverses espècies que només s’han trobat evidències de que criï a una sola quadrícula, com per exemple l’oronella coa-rogenca, el ropit, la miloca o el soterí gros que han criat al port d’Andratx, a un parc de Palma, a les muntanyes d’Artà i a s’Albufera.

El menjamosques, un dels ocells més comuns i fàcils de veure a Mallorca

En definitiva una obra molt interessant i que pot ser una bona eina de treball o d’oci per a tots els que ens agrada la natura i que podeu trobar a la seu del GOB a Palma. Per cert que a part d’algunes cites d’espècies nidificants també he fet la introducció al medi físic de l’atles, amb una proposta de comarques físiques molt més adients per a l’estudi dels ocells que les tradicionals comarques funcionals, més basades en relacions econòmiques que en la realitat física i segons el seu grau de naturalitat o artificialitat.

Un esquema de les comarques proposades, la gradació va del verd intens (més naturals) al taronja viu (més humanitzades)

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb