La Cova de les Bruixes

La Cova de les Bruixes
Reflexions Avions Natura Viatges Ciclisme i Esports Territori i Política

Una arpella cendrosa al pla de Lanzell

joem | 07 Setembre, 2010 16:56

El pla de Lanzell és una planura de sonor i com a mínim per mi misteriós topònim, on es conreen cereals, situada molt a prop del poble de Vilafranca i on periòdicament apareixen ocells rars, tant en els passos migratoris (el pre-nupcial abans d’estiu i el post-nupcial ara a final d’estiu), com a vegades en ple hivern, quan els temporals fan que arribin a l’illa ocells inesperats.

Aquests dies a diferents foros d’ornitologia es comentava la presència de fins a tres àguiles marcenques (águila culebrera), cosa completament inusual a Mallorca, però que aquest any sembla s’està convertint en més habitual, ja que des del mes de març (el seu nom en català es degut a que compareixen al més de març), però a Mallorca es veien molt molt poques i durant molt pocs dies, mentre que enguany s’estan deixant veure seguit des del març i fins a set exemplars junts.

Avui he anat fins al pla de Lanzell, i deixant de banda que la zona sembla una plana cerealista de Castellà o Extremadura, a la zona feia una calor tremenda, per sobre dels 32 graus i ni rastre de les àguiles marcenques, tot i que tota la zona està plena de xoriguers, en concentracions molt altes que deuen trobar aliment a bastament per compartir un espai tan reduït.

Posteriorment m’ha semblat veure el vol baix i rastrejant d’una arpella, un rapinyaire que a les illes és propi de zones humides però que a altres bandes és molt comú als camps de cereal. Quan s’ha acostat més he pogut confirmar que no es tractava d’una arpella, sinó d’una arpella cendrosa (cyrcus pygargus) o aguilucho cenizo; un preciós exemplar jove en migració cap al sud, cap a Àfrica o passarà l’estiu.

Ha estat una bona estona volant baix i caçant entre les restes de cereal segat i finalment a molta distància sobre diferents bales de palla he pogut veure dues arpelles més, sense tenir clar si es tractava d’arpella comú o altres exemplars de cendrosa.

Deixo tres fotos on malgrat la distància es veu la bellesa d’aquest rapinyaire de pas per Mallorca.

Jove mascle d’arpella cendrosa

El plomatge és nou i no te gens de desgast

Volant molt baix, gaire bé entre les herbes seques per veure les presses

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb