La Cova de les Bruixes

La Cova de les Bruixes
Reflexions Avions Natura Viatges Ciclisme i Esports Territori i Política

Invasió de xoriguers cama-roig

joem | 27 Maig, 2008 22:23

El mes de maig d’aquest 2008 està superant tots els registres coneguts de pluges a les illes, amb molts i molts dies de tempestes i vents, que a més d’omplir els aqüifers i embassaments ens han portat una enorme sorpresa que ens ha fet gaudir als aficionats a l’ornitologia d’uns dies inoblidables, ja que degut a alguns d’aquests enormes temporals han desviat part dels xoriguers cama-roig (falco vespertinus) que migren del sud d’Àfrica a l’est d’Europa, fent que durant uns dies hagués a l’illa una autèntica invasió d’aquests petits falcons que en lloc de “pujar” per el Mediterrani oriental varen desviar-se sobre les Illes.

Quan als anys normals es difícil veure un o dos xoriguers cama-roig a Mallorca, enguany amb aquesta fantàstica setmana de pluges i tempestes s’han arribat a veure més de 200, amb l’avantatge de la fidelitat als mateixos cables i llocs, amb la qual cosa a més ha estat fàcil pasar-se les referències i anar a veure-los i per tant han estat molt fotografiats.

Es tracta d’un petits xoriguers de l’est d’Europa amb un fort dimorfisme entre els mascles (petits i foscos) i les femelles més grosses i de colors taronges, que es passen molt de temps a cables alts des d’on cacen i mengen insectes i petits ocells, com la majoria de rapinyaires es troben en regresió i per això hi ha projectes europeus per a la seva conservació, com el projecte LIFE per a la seva conservació d'aquest xoriguer a Panonia on varen anellar una de les femelles vistes aquests dies a Mallorca.

A continuació poso una sèrie d’imatges, no massa bones de qualitat (degut al temps cobert i plujós) però crec que interessants ja que es tracta d’un ocell molt difícil de veure a les Illes.

Una femella a punt per menjar-se un busqueret acabat de capturar

Aquí un mascle ens deixa veure perquè el nom de l’espècie

Una femella que porta anelles de colors, va nèixer l’any 2007 a Hungria, i per tant és el primer cop que retorna a centre Europa després de passar l’hivern a l’oest d’Àfrica

Aquest petit xoriguer cama-roig va capturar i es va menjar un insecte en un parell de segons

Per acabar una imatge que malgrat el gra que te (1200 ASA) m’agrada molt.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb