La Cova de les Bruixes

La Cova de les Bruixes
Reflexions Avions Natura Viatges Ciclisme i Esports Territori i Política

La migració pre-nucial a Formentor

joem | 22 Abril, 2007 17:17

A Mallorca, a la primavera, el pas d’ocells rapinyaires te un únic nom: la península de Formentor, ja sigui a Cases Velles, al Pal, a Albercutx, al Fumat, qualsevol d’aquests llocs és molt bo per a observar el pas pre-nupcial (abans de la reproducció al nord d’Europa), a aquests llocs i d’altres de la península es poden veure espècies que no es veuen a cap altre època ni lloc de les Illes, com ara milanes negres, falcons vespers, aligots, astors o falconets.

Com ja quedava explicat a un altre post meu de la passada tardor on explicava l’operació que preparaven per al past post-nupcial (setembre-octubre), a la primavera és molt més fàcil i més gratificant ja que la majoria dels grans rapinyaires surten per Formentor, amb la qual cosa en dies com aquests es veuen moltes més aus que a la tardor on és més difícil veure el pas dels migrants.

Esquema de la migració pre-nupcial a Mallorca

Després dels llargs dies de pluja i mal temps de les setmanes anteriors, segur que aquesta ha estat una setmana amb molt de pas, ja que deuen haver fer el “bot” molts d’ocells que estaven esperant que acabés el mal temps, ja que els dies sense sol són molt més complicats per la migració dels rapinyaires que aprofiten les corrents ascendents d’aire per planejar i avançar. Fins el cap de setmana no hem pogut pujar a Albercutx, i realment ha valgut la pena, dos dies esplèndids, amb sol, bona temperatura i molts rapinyaires i d’altres ocells passant per Formentor en el seu viatge cap al Nord.

Aqui teniu la llista del que hem pogut veure aquests dos dies, i dic veure per què segur que no deu ser ni la meitat del que passa ja que moltes vegades els veus quan ja estan casi desapareixent en la distància, com podeu veure la llista es impressionant no?

num.

Espècie

Nom comú

Castellà

22

circus aeroginosus

Arpella

Aguilucho lagunero

5

falco subbuteo

Falconet

Alcotan

6

milvus migrans

Milana negra

Milano negro

6

milvus milvus

Milana

Milano real

3

circus pygargus

Aguila d'albufera

Aguilucho cenizo

1

accipiter nisus

Falcó torter

Gavilán

1

hieratus pennatus

Esparver

Águila calzada

1

falco tinnunculus

Xoriguer

Cernícalo

I encara queda el pas dels pernis (falco vesper), que començarà segurament la propera setmana, i que és l'espècie que forma grups més grans i espectaculars. Seguirem anant a Formentor!

A darrera hora, quan ja anaven a marxar va aparèixer la silueta d’un voltor, sens dubte la més espectacular de la serra de Tramuntana, després va venir un segon i un tercer, amb plomatges i edats molt diferents; aquí els hi podeu veure.

El primer voltor amb un preciós plomatge d’adult

El segon molt fosc, sens dubte un jove

El tercer voltor, amb un plomatge molt deteriorat, segurament pel pas dels anys

Messi! i més, i més, i més.

joem | 18 Abril, 2007 21:09

Anit els barcelonistes hem tingut l’oportunitat de viure un d’aquells moments tan especials que sembla que només nosaltres, els del Barça podem viure, el Barça és molt més que un club de futbol i moments com aquest esdevenen episodis inoblidables en l’imaginari col·lectiu de moltíssima gent. Avui hem assistit sense dubte a un moment històric del que es parlarà molt de temps, un moment d’aquells què passen a la història esportiva del nostre país i del món.

Messi crida feliç després de l’impressionant gol

Messi, un al·lot que encara no ha fet els 20 anys, s’ha consagrat definitivament com una autèntica estrella mundial del futbol, ja que un gol així ja no el fa una promesa, un jugador de futur, és un gol d’un número 1. Com diria un paisà seu, “ché que bueno que viniste”.

Aquí està l’obra d’art que en Messi a ofert avui als aficionats a l’esport.

Gràcies Messi! Gràcies Barça!

La dreta i les ràdios

joem | 11 Abril, 2007 22:41

Avui he hagut de passat moltes hores en el cotxe fent quilòmetres i lògicament he fet una de les poques coses que pots fer conduint sense que els “picos” et considerin un delinqüent: escoltar la ràdio.

He començat escoltant una tertúlia d’uns que semblaven super-experts en temes immobiliaris, l’emissora es deia Ràdio Inter-Economia i m’ha estranyat escoltar com defensaven els pisos petits (de 45 m2), com deien que la ministre Trujillo potser no anava tan malament, que potser s’havia explicat malament, que clar no eren habitatges per a famílies sinó per a joves, que ara la iniciativa privada els construeix per tot i per tant potser són realment una solució... He canviat d’emissora i he pensat: Hipòcrites!

Al segon intent he pegat a Onda Cero i els que parlaven feien autèntics jocs de paraules, de mans i d’alguna cosa més per afirmar que els d’Acciona i els d’Enel són gaire bé uns estafadors i uns mafiosos, que Endesa ha d’ésser espanyola (com molt be diu n’Espe Aguirre), oblidant-se que fa 7 dies aplaudien i botaven amb goig per què se la quedaven els alemanys d’E-On, pagant menys que els d’ara, tot i això deien que els que han estafat els accionistes són aquests d'ara, però ja he al·lucinat quan han començat a defensar que Endesa ha de quedar sencera i ser una empresa sòlida i potent i forta a Europa... He partit pensant quina barra!

A la tercera no he tingut més sort, he pegat a l’emissora dels bisbes, la COPE, havia uns quants bramant contra el govern i afirmant que mai ha estat pitjor el problema del terrorisme a l’estat espanyol, que n’Otegui surt cada dia a la premsa (entre d’altres motius per què el treuen ells), que als jutjats els membres d’ETA riuen i es fan gestos de complicitat amb el públic i familiars (que evidentment tornen treure ells), com si això fos una cosa nova, com si això no hagués passat sempre als jutjats, com si en els temps de n’Aznar, els etarres entressin plorant i tristos a l’Audiència, com si en només mig any del govern de n’Aznar no hagués hagut més actes de violència que durant els tres anys d’en Zapatero, com si ETA no estigués ara pràcticament desapareguda, probablement sense cap comando actiu. Mentre tornava pitjar el dial he pensat: Quins manipuladors!

Després, a Punto Ràdio parlaven de Navarra, tot i que m’ha costat entendre que no parlaven de patates, ous o pa, ja que parlaven de compres, vendes, preus pagats i cobrats, afirmant què Navarra ja està “entregada” als terroristes bascos, com si fos un pot de confitura, i oblidant que la constitució que tant diuen defensar te una disposició transitòria que preveu que el dia que els navarresos vulguin incorporar-se al País Basc, ho poden fer sense cap problema i serà constitucional. Com menteixen sabent que menteixen!

Després d’un nou canvi m’he trobat que parlaven en català, uep! Aquests són de Mallorca, he pensat, i és que m’havia topat amb IB3 Ràdio. Parlaven de galliners, de solls de porcs ampliades o restaurades, d’ANEIs, de sòl rústic, del perill que aquestes solls o galliners representen per al medi ambient de les illes, de la corrupció urbanística i manca de respecte a la legalitat dels líders ecologistes i d’esquerres, de la necessitat de denunciar aquesta corrupció en els jutjats perquè serveixi d’exemple, afirmant que és més greu ("por ser vos quien sois") reformar o esbucar un galliner que destrossar pobles com Andratx construint il·legalment centenars d’habitatges en ANEI’s o zones verdes.

No he pogut més, he tancat la ràdio i he pensat: Fills de ...!!

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb